Planlegging av bryllup

planlegging av bryllup

Noe av det viktigste for de som blir gift idag er kanskje å holde bryllupsfest. Men før dette skulle skje bør det planlegges litt mer, med budsjett, og lister på ting man trenger, hvor bryllupet skal holdes og hvor mye man vil bruke pengemessig på et bryllup.

Sjekkeliste for bryllup

For noen av oss er en av de største begivenhetene her i livet å gifte seg. Da er det mye som skal til for at vielsen, festen og alt rundt festen kommer i boks. Ikke minst må bryllupsreisen bestilles og det er jo en del av det å gifte seg. For mange er dette en drømmedag og drømmetid man som regel har kun en gang i livet. Men hvor skal man egentlig begynne når du har sagt «Ja» til han eller henne når det store spørsmålet har blitt stilt og planleggingen starter?

For det første er det lurt å sette opp en liste over ting som skal være med både i tiden før og etter bryllupet. Det er mye som man må ha i bakhodet for at ting skal gå opp. Dette er ting som vielsen selv (kirke, tinghuset eller et annet vielsessted), mat, drikke, dekorasjoner, bryllupskaken, overnattingssteder, transport og ikke minst bryllupsantrekket både for bruden og brudgommen.

Når datoen er satt og invitasjonene, som for øvrig også koster litt å lage, har blitt gjort, begynner man å planlegge mer presist på hva pengene skal gå til. Her er et lite eksempel på en liste om hva som skal med i et bryllup:

Invitasjonene
Vielsesstedet (kirke eller borgelig, uansett så vil det koste å leie lokalet)
Leie av lokalet til bryllupsmiddagen/festen
Transport
Mat og drikke
Serveringspersonalet under middagen
Bryllupskjole og brugdommens antrekk
Fotograf
Dekorasjoner
Musikk
Blomster
Ringer
Bryllupsreise

Og dette bare for å nevne noe. Alt er så klart avhengig av penger man har og vil bruke.

Bryllup og budsjett

Fremfor alt må man finne ut av hvor mye penger man har for å bruke på et bryllup. Ettersom det ikke er ideelt å starte et samliv med dårlig økonomi, kan det med andre ord være lurt å ta opp et lite lån for at det skal gå opp i opp.

Det er mest vanlige vil være å ta opp lånet når man først har satt opp et budsjett, for uten budsjett vet man jo ikke hvor mye penger man trenger. Selv da kan det være muligheter for at budsjettet sprenges, men i alle fall så er det veldig behjelpelig hvis man har et budsjett å gå ut ifra. Og når man setter opp et bryllupsbudsjett kan man sette opp en røff kalkulering på hva man skal bruke pengene til og hvor mye man vil bruke.

Bryllupslån

Når man da har all kalkuleringen klar, kan man søke på et lån som kan enten være et forbrukslån, eller et sikret lån under boligen eller eventuelt ved hjelp av foreldre som er ens forsikrer. Noen banker tilbyr også Bryllupslån. Etter bryllupet kan man også sette opp et nytt budsjett for å betale ned på dette lånet.