Budsjett og barn

Det er ingen tvil om at det koster å bli forelder. Men hvordan dekker man egentlig disse utgiftene?

Permisjonspenger eller lån

Man blir som regel mer økonomisk bundet ved å få barn. Det er et lite menneske man skal fostre opp, gi de mat og drikke, klær, et varmt hjem og trygghet helt frem til de er 18 år og skal sendes ut i den store verden.

Når man planlegger et barn er det en del ting en bør tenke på, og er man i fulltidsjobb blir ting mye lettere. Her i Norge er vi også veldig heldige med permisjonspenger og permisjonstid både for mor og far. Man får enten 80% av lønn i 12 måneder eller 100% av lønn i 10 måneder dekket i permisjonspenger, det er derimot helt avhengig av hvor mye man har jobbet før permisjonstiden.
For noen dekker permisjonspengene det meste, og noen klarer til og med å spare opp penger i den tiden. Det å ta opp et lån når man har barn derimot har for veldig mange aldri vært et spørsmål.

Man har barn i huset over lang tid, så det kan være ugunstid for å ta opp et lån som starten på et spedbarnsliv. Fordi man må tenke på sikt, ettersom det koster mer penger etterhvert barnet vokser. Og dette går da til aktiviteter, familieferier, barnehage og lignende.

Noen tyr til kredittkort på slutten av måneden for at månedsbudsjettet skal gå opp i opp, men dette er som regel kun på små beløp og ingen store ting. Det gjelder også å eie en bolig når man har barn ettersom nedbetalingen på boliglån er som oftes en bedre investering enn det å betale penger opp mot en husleie.

Budsjettering og sparing

For noen er det lurt og til veldig stor hjelp å sette opp et månedtlig budsjett slik at man kan se hva som trengs fra måned til måned. Samtidig kan man prioritere riktige innkjøp i månedene før fødsel, da man kanskje er i fulltidsjobb.

En annen måte å spare på er å sette opp middagsplaner for hver dag, og skrive handlelister. Dette gjør at man ikke tilfeldig-handler og ender opp med å kjøpe ting man egentlig ikke trenger. Det samme gjelder for utstyr for barn. Sett opp en liste på ting man virkelig trenger slik at man slipper å kjøpe noe som man skulle trenge «i tilfellet».

Et annet alternativ til sparing er å ønske seg ting man trenger fra familien og venner til jul og bursdager. Og i tillegg kan man handle brukt og finne loppemarked og finn.no kupp, noe som kan gjøre at man sparer en del tusenlapper. Og hvis man i tillegg arver klær fra venner som har barn eller fra tidligere barn, hvis man har flere, hjelper det kjempemasse.

Noen ønsker også å spare litt til BSU konto til barna sine og der er det opp til enhver på hvor mye en kan sette inn på den kontoen, helt avhengig av inntekten din.
Det er en del utgifter i utstyr og blant annet forsikring for et barn, men alt dette sees på som investering.