Barn og økonomi

Mange ønsker seg barn og det sies å være den største gleden her i livet, enten om man får sine egne eller adopterer. Men det fører med seg en del utgifter. Det trenger derimot ikke å gå så veldig mye utover din privatøkonomi når du får barn, hvis man planlegger litt.

Hva trenger et barn

Et barn har mange behov. Disse behovene dekkes av ens foreldre og deres inntekt.
Her er en liten sjekkeliste på hva et barn måtte trenge, spesielt med tanke på det første leveåret:

– Barnevogn, madrass og dyne – noen kjøper dette brukt, men for sikkerhetsskyld nytt (i hvertfall hvis de ønsker flere barn, slik at dette kan gå i arv)

– Regntrekk og myggnett til barnevogn – kan også kjøpes brukt

– Barnestol til bil – enten til egen bil eller taxi

– Klær – dette kan også arves fra noen som har barn, men barna har vokst ut av klærne, spesielt spedbarn som vokser fort ut av klærne sine.

– Bleier – kjøpes hver måned, eventuelt bomullsbleier som har blitt veldig populært, rimeligere på sikt og miljøvennlig.

– Våtkluter og engangskluter – dette er, som bleier, mulig å skaffe i bomull slik at man kan vaske disse og igjen på sikt blir dette mer rimelig og igjen miljøvennlig

– Melk og barnemat – kan kjøpes inn i barneavdelingen eller lages selv.

– Stellebord eller stellemadrass/matte – dette bør også muligens kjøpes nytt.

– Babykremer og salver

– Forsikring – en av de viktigste investeringer for et barn

– Seinere også dagmamma og/eller barnehage

En del ting må man passe på å skaffe seg på forhånd, andre ting kan man også vente med til etter fødsel når man finner ut av om man trenger det eller ei, slik som f.eks. ammepumpe, ammepute, babycall eller nattlampe. Husk at du har god tid, men samtidig bør man være tilpasningsdyktig og fleksibel, for en ting kan passe for et barn, men ikke for et annet.

De vanlige utgiftene hver måned

Noen av tingene på listen over er mest en investering som en engangsutgift og ikke trenger å betales hver måned, slik som barnevogn og det som hører med, barnestol til bil, stellebord osv.

Nytt barnevogn med all tilbehør koster f.eks. alt i fra 5500kr til 17.000kr avhengig av merket og brukt på finn.no kan man finne dette fra 1000kr til 5000kr eller til og med på ’Gis bort’.

Barnesete nytt ligger på 600 til 1700kr, og på torget Finn.no fra 100 til 700kr. Eller igjen på «Gis bort».

Den største utgiften kan muligens være bleier og servietter de første måneden for et spedbarn om man ikke setter dette opp som engangsinvestering i bomullsbleier. Disse koster avhengig av merket og vekt, som eksempel koster Liberos koster 29 kroner på Kiwi (med bleieavtale), og hele 63 kroner på Coop Mega.

Seinere ettersom barnet blir større vil også mat og drikke være en stor utgift. Her igjen kan man spare ved å lage barnematen selv, ikke bare er det mer næringsrikt, men rimeligere blir det også.

Statens Institutt for Forbrukerforskning, SIFO, har satt opp et lite referansebudsjett som viser de mest vanlige utgiftene per måned som inneholder spedbarnsutstyr, klær og sko, mat og drikke, hygiene, samt for seinere tid også SFO/barnehage. Dette er et godt utgangspunkt for foreldre.